Historische zege voor Yara Kastelijn

Ontspannen ogend meldt Yara Kastelijn zich in Gavere. ,,Het gaat supergoed met mij”, zegt de 22-jarige renster uit Neerkant als ze zich op het militaire domein van kasteel Grenier opmaakt voor één van de grote klassiekers van het cyclocrossseizoen. Een podiumplek in Gieten en vorige week nog de vijfde plaats in de wereldbekerveldrit van Bern onderstrepen die woorden.

Na het warm rijden op het loodzware parkoers is de lach op het gezicht van de Oost-Brabantse alleen maar groter geworden. Tijdens de wedstrijd zal blijken waarom. Kastelijn trekt direct na de start zelfverzekerd het initiatief naar zich toe en halverwege de wedstrijd is ze gevlogen. Niemand die nog bij haar in de buurt komt.

,,Tijdens de opwarming voelde ik al hoe goed ik was vandaag”, klinkt het trots nadat ze als winnares van het podium is gestapt. ,,En eerlijk gezegd was het niet eens een geplande aanval”, zei ze over het moment dat ze bij de anderen vandaan reed. ,,Ik reed gewoon in mijn eigen tempo omhoog en had niet in de gaten dat de rest niet kon volgen.”

Het illustreert de stap voorwaarts die Kastelijn dit seizoen heeft gemaakt. Gevraagd naar een verklaring verwijst ze naar de keuze die ze twee zomers geleden al maakte. Naar de keuze van het veldrijden boven het koersen op de weg. ,,Ik vind de weg niet zo leuk”, durft ze hardop te zeggen. ,,Hier in het veld heb ik mijn plekje gevonden. Hier voel ik me op mijn gemak.”

Kastelijn is een kind van de cross.  Ze had talent en kwam via de Rabobankploeg vervolgens vooral op de weg terecht. Daar werd ze niet gelukkiger van. ,,Daarom heb ik vorig seizoen bewust al gekozen voor het veld. Terug naar waarom ik ben gaan fietsen.” Een jaar later heeft ze geen spijt van die overstapt. ,,Alles is nu zo anders en leuker nadat ik drie jaar zoekende ben geweest.” De eerste zomer waarin de weg niet langer voorop stond, deed de rest.

Ze voelt ze op haar gemak bij de 777-ploeg, die onder meer wordt geleid door oud-wereldkampioen Bart Wellens (teammanager) en Camiel van den Bergh (ploegleider). Alice-Maria Arzuffi en Annemarie Worst zijn er haar ploeggenoten. Maar 777 maakt ook onderdeel uit van de crossclan van de gebroeders Roodhooft, die vooral bekend zijn van de Corendonploeg rond Mathieu van der Poel. ,,Mijn trainer Axel Moens is de assistent van Kristof de Kegel, de trainer van Mathieu”, zo schetst Kastelijn de nauwe ‘familiebanden’.

,,Het belangrijkste is dat er nu binnen de ploeg specifiek gekeken wordt naar wat voor mij het beste is”,  zegt Kastelijn over het effect van de samenwerking met Wellens, Van den Bergh en Moens.

Derde in Gieten, vijfde in Bern, winst in Gavere. Wat nu? ,,Ik heb me voorgenomen niet langer naar een wedstrijd toe te pieken”, is het antwoord. ,,De druk die je jezelf daarbij oplegt, is me in het verleden niet goed bevallen. Ik wil gewoon genieten van wat ik doe. Hier in Gavere was het heerlijk om vooraan mijn eigen wedstrijd te kunnen rijden. In Bern was is slecht gestart, maar ben ik gewoon ook mijn eigen wedstrijd blijven rijden. Werd ik toch gewoon vijfde.”

 

 

Geef een antwoord