EUROPEES KAMPIOENE

ITALY / ITALIE / ITA / SILVELLE / CX / CYCLO CROSS / CYCLOCROSS / 2019 EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CYCLOCROSS / EUROPEES KAMPIOENSCHAP / EK / CHAMPIONNAT D’EUROPE / ELITE WOMEN / PODIUM / CEREMONIE / HULDIGING / YARA KASTELIJN (NED – 777) /

Het ongeloof houdt aan. Yara Kastelijn pakt ook gedecideerd de Europese veldrittitel. ,,Ik denk dat ik op zoek moet naar nieuwe doelen.”

Na het eerder winnen van de loodzware crossen in Gavere en op de Koppenberg reed Yara Kastelijn zondag in het Italiaanse Silvelle soeverein naar de Europese titel. Ze passeerde de finish weer met een vrolijk soort ongeloof. De schouders opgetrokken of ze wilde zeggen dat zelf ook niet snapt waar het plots allemaal vandaan komt.

,,Misschien heb ik altijd wel geloofd dat ik dit in me heb, het kwam er de afgelopen jaren alleen nooit uit”, liet de 22-jarige renster uit Neerkant weten toen ze gehuld in de Europese kampioenstrui op het podium het lastigste karwei van de hele dag had geklaard: het openen van de fles Italiaanse spuitwijn. Het lukte haar pas na wat hulp van nummer twee Eva Lechner en ‘bronzen’ Annemarie Worst. Geen wonder. Voor Kastelijn is het winnen van grote crossen sinds enkele weken een nieuw fenomeen. ,,Voor mij blijft dit bijzonder”, zegt ze met een ontwapenende lach. ,,Iedere keer weer.”

Kampioensspook

Bondscoach Gerben de Knegt geeft eerlijk toe dat hij een jaar geleden niet had verwacht dat Kastelijn momenteel de leading lady van de cross zou zijn. ,,Yara had juist altijd last van het kampioensspook”, weet hij. ,,Altijd was er wat. Ik ben regelmatig met haar naar het ziekenhuis gemoeten. Daarom ook is dit zo mooi.”

Hij spreekt van een renster die eens goed in de spiegel heeft gekeken. ,,Ze heeft aan zichzelf gewerkt. Vooral op het mentale vlak.” De kersverse kampioene kan het alleen maar beamen. ,,Toen afgelopen zomer het EK tijdrijden op een grote flop was uitgedraaid (ze stapte ziek af), was het voor mij genoeg geweest. Er moest iets veranderen. Ik heb een mental coach gezocht en dat heeft me ontzettend geholpen. Ik rijd nu relaxt en daardoor met veel plezier rond.”

Dat was te zien in Silvelle. Vanaf de eerste ronde nam Kastelijn het heft in handen. ,,Ik had al snel het gevoel dat ik alles onder controle had. Onderweg kon ik precies volgen waar Eva zat. Ze kwam op het einde wel iets terug, maar ik raakte er niet door in paniek of zo. Het was gewoon een kwestie van weinig risico’s meer nemen en naar de finish rijden.”

Fysieke kracht

De Knegt denkt dat we me de titel het laatste nog niet gezien hebben van Kastelijn. ,,Qua fysieke kracht zit ze met een 9,5 nu al op het niveau van Marianne Vos en Lucinda Brand. Technisch geef ik haar een 6,5. Op dat gebied valt er nog veel te winnen.” Ook dat kan Kastelijn alleen maar beamen. ,,Ik werk er hard aan.”

Gevraagd naar haar volgende doel, meldde ze in televisie-interview blijmoedig dat ze al haar doelen al heeft bereikt. ,,Ga maar na. Mijn doel voor dit seizoen was het halen van een podiumplaats in een grote cross. Die had ik al snel te pakken. Daarna won ik er zelfs twee. En dan nu dit kampioenschap. Misschien moet ik nu toch maar op zoek gaan naar nieuwe doelen.”

Geef een antwoord