Herstellen met natuurlijke producten – VifitSport

Eten, trainen, werken, rusten, slapen en reizen. Zo gaat het leven van een topsporter en ook het leven van mij. Het leven wat ik voor geen goud zou willen missen. Hard voor werken en veel voor laten, maar ik heb het er voor over en doe het met alle plezier! Hard trainen en dat alles met een doel voor ogen. ‘Ik wil de beste wielrenster / veldrijdster van de wereld worden’.

Als geen ander weet ik dat het niet alleen met ups gaat, maar ook met downs. Elke keer terugvechten, sterker en beter worden. Samen met mijn trainster en coach stippel ik het pad uit met mijn trainingsschema’s. Dagelijks heb ik contact met hen. Op zijn tijd, kan ik ook mijn hart luchten bij hen, we hebben een goede band.

Maar je kunt niet de beste van de wereld worden met alleen trainen. Er horen zoveel andere aspecten bij. Denk daarbij aan het stukje talent, doorzettingsvermogen, thuissituatie en voor mij het belangrijkste het stukje voeding.

Voeding
De juiste voeding nemen om genoeg energie te hebben om het allerbeste uit mijn training en wedstrijden te halen. ‘Je kunt geen wedstrijd winnen door de juiste voeding, maar WEL verliezen door de verkeerde voeding’. Denk daar maar eens over na.

Ik drink geen alcohol, ik eet geen pizza’s of friet op zaterdagavond zoals mijn leeftijdsgenoten en vriendinnen en ik blijf niet tot laat op. Tussen half 10 en 10 uur is het bedtijd voor mij, een vaste routine in mijn week en dag planning. Zo kom ik aan voldoende slaap van 9 uur. Voor mij is het fijn om een vaste planning te hebben, maar voor het thuisfront ligt dat soms lastig. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van mijn eetmomenten.

7.00 uur ontbijt
10.00 uur eiwitrijk tussendoor
12.00 uur lunch
15.00 uur eiwitrijk tussendoor
17.30 uur diner
19.30 eiwitrijk tussendoor

Ik probeer in elke maaltijd het juiste balans te vinden tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. 6 keer per dag plan ik een eiwitmoment. Maar waarom dan?!

Eiwitten
Als topsporter vraag ik veel van mijn lichaam. Bij elke training die ik doe vraag ik veel van mijn spieren. Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam. Het zorgt voor spierherstel en spieropbouw. Op de rustdag of na de wekelijkse zware training op woensdag, ik tast elke keer mijn spieren aan. Dag in, dag uit. Eiwitten zijn dus heel belangrijk voor mij en voor andere sporters, het helpt mij en jou om sneller en beter te herstellen. Na elke training of wedstrijd neem ik binnen 30 minuten mijn ‘recovery snack’. Ik probeer dit altijd zo snel mogelijk te doen, omdat ik mijn spieren zo snel mogelijk wil laten herstellen.

Voor mij is het van belang dat ik bij elke maaltijd een ‘eiwitmoment’ heb van 20 gram binnenkrijg, bij het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd is dit geen probleem.
Ontbijten met warme havermout bijvoorbeeld, met noten, fruit en een schep Vifit Sport vanille eiwitpoeder. Of lunchen met een zalmsalade en (bananen)brood, of brood met een gebakken omelet. Simpel! Je kunt er zoveel in variëren om elke dag een lekkere, gezonde en voedzame voeding binnen te krijgen. Als sporter is dit van groot belang en bovendien probeer ik graag nieuwe dingen uit in de keuken!

Echter heb ik niet altijd de mogelijkheid om de keuken in te duiken voor een lekkere voedzaam gerecht. Als ik niet thuis ben bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de woensdagmiddag training in Alphen, aan het werk ben als gewichtsconsulente of op een wedstrijddag. Ik reis de gehele wereld over.  Als ik naar mijn werk ga of als ik iets heb afgesproken, zorg ik altijd dat ik iets mee heb. In de week voorbereid ik vaak al iets voor om mee te nemen zoals ‘healthy brownies, of bananenbrood’ met extra portie protein van VifitSport, zodat ik toch mijn eiwitmoment binnenkrijg. (Zie recept). Heb ik geen tijd, gaat er een recovery bar mee in mijn tas!

Maar na de woensdagmiddag training of de wedstrijddag moet ik ook herstellen. Als ik echt diep ben gegaan na een wedstrijd bijvoorbeeld, vind ik het lastig om binnen 30 minuten te eten en deed ik me voorheen nog wel eens te kort. Ik probeerde veel producten uit na de wedstrijd, maar zonder succes. In veel eiwit en recovery shakes / repen zijn conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen toegevoegd.  Waar mijn lichaam en mijn maag niet positief op reageert. Buikkrampen krijgen nadat je je herstel shake hebt genomen, is geen pretje!

Vifit Sport
Vifit Sport High Protein is speciaal voor na het sporten. Elke portie bevat 20 gram eiwitten en ook de nodige koolhydraten die je als sporter nodig hebt om je energie pijl en je herstel op te krikken. Zoals de andere shakes bevat Vifit Sport ook nog de nodige vitamines en mineralen zoals Vitamine D, Kalium, Magnesium en Calcium die het functioneren van je spieren ondersteunen. Maar het maakt onderscheidt voor mij omdat er GEEN conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen zijn toegevoegd. De recovery bars en shakes zijn gemaakt van alleen natuurlijke smaakstoffen. Wat mijn maag WEL als fijn ervaart! Zo doe ik mijzelf niet meer te kort na de wedstrijden en trainingen en heb ik ook geen last meer van buikkrampen! Win win situatie dus! Vifit Sport is echt de oplossing voor mijn problemen. Echt wauw! Mijn herstel start binnen 30 minuten na de wedstrijd en dat zonder klachten in mijn maag!

Kok in huis
Ik ben eigenlijk altijd de kok thuis, ik vind het niet alleen leuk om te koken maar ook fijn. Zo weet ik dat ik de juiste voedingsstoffen binnen krijg en weet ik wat ik eet. Zo kan ik spelen met het juiste balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. En nieuwe recepten uit proberen bijvoorbeeld!

 

Eiwitrijke recepten
Nu ik het deze blog toch over het herstellen heb, heb ik mijn 3 favoriete eiwitrijke recepten op een rijtje gezet! Met mijn favoriete recovery van VifitSport. Eten hoeft niet saai te zijn, maar maak van elke maaltijd een feestje! Of het nu jouw ontbijt, lunch, avondeten, toetje of tussendoortje is! Voed jezelf, geloof in je dromen en bereik de top!

 

Bananenbrood:
– 150 gram havermout
– 50 gram volkorenmeel
– 2 bananen
– 2 eieren
– 3 scheppen VifitSport Vanille shake
– 100 gram ongezouten noten naar keuze
– 2 eetlepels honing
– 2 theelepels kaneel

*variatie tip.
– 30 gram dadels
– 30 gram vijgen
Of varieer eens met verschillende noten of ander gedroogd fruit!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de havermout, het volkorenmeel, de bananen, eieren, honing, VifitSport Vanille shake en het kaneel tot een glad mengsel. Hak de noten in stukjes (optioneel de dadels en vijgen) en meng het door het beslag.
Vet de cakevorm in met boter en bestrooi het lichtjes met bloem of leg er bakpapier in. Doe het beslag in de vorm en laat het 45 minuten bakken in de oven.
Kookwekker afgelopen? Prik met een vork in het deeg, als het niet plakt is de bananenbrood klaar! Zo niet? Laat hem nog eventjes in de oven staan!

Smakelijk!

 

Chocolade frambozen mugcake
– 1 rijpe banaan
– 5 eetlepels havermout
– 2 eetlepels cacoa
– 1 schep VifitSport Vanille
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel citroensap
– 30 gram frambozen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle ingrediënten (behalve de frambozen) met de mixer tot een mooi beslag. Schep vervolgens de frambozen door het beslag en zet het in de oven. Na 15-20 minuutjes is je ontbijtje klaar!

Geen tijd ontbijt? Geen zorgen! Zet de magnetron op 800 Watt en binnen 2 minuten heb je je heerlijk voedzame ontbijt op tafel staan!

Start je dag goed!

 

Recovery Pancakes:
– 150 gram havermout
– 2 eieren
– 2 bananen
– 80 ml Vifit Recovery drink Banana Honey
– 1/2 theelepel kaneel

Mix alle ingrediënten tot een glad mengsel met de blender of mixer. Verwarm de (pannenkoeken) pan en doe er olijfolie in. Laat de olijfolie goed warm worden voordat je de pannenkoeken erin gaat bakken. Doe wat beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin.
Zo word jouw ‘recovery’ snack ontbijt of lunch een feestje!

*Varieer eens! Ook lekker Chocolate Recovery Pancakes! Vervang het kaneel voor cacoa en de Banana Honey recovery drink voor de chocolade variant! Hoe simpel, kan lekker en gezond eten zijn!

Reacties

reacties